logo
Pasirinkite periodą
Paieška žemėlapyje
Meniu

Dramos šokio spektaklis MINDAUGAS. J. Marcinkevičiaus 95 metų jubiliejaus proga

A 2025-04-01 18:30
Kauno kultūros centro Girstučio padalinys, Kaunas
14.63 - 50.00

Dramos šokio spektaklis “MINDAUGAS” tai patriotiškas, dinamiškas, bei energingas projektas, skirtas rašytojo J. Marcinkevičiaus 95- ojo jubiliejaus proga. Jungtinėje artistų komandoje pamatysite ir žinomus aktorius ir Baltijos baleto teatro šokėjus. Pagrindinį vaidmenį spektaklyje atlieka visiems žinomas aktorius Šarūnas Datenis.
Spektaklio režisierė ir choreografė Marija Simona Smolskienė pasakoja apie savo vieną mylimiausiu pastatymų, visada akcentuodama, kad jis priimtinas tiek jaunajai, tiek senąjai kartoms. Visi "Mindaugo" artistai ugningi, kupini jaunatviško temperamento, kas keri net ją pačią! Atlikėjai sprendžia istorines problemas taip, tarsi jos būtų aktualios ir šiais laikais. Kūrėjų komanda parodys šiuolaikiškai atgimusią vieno garsiausių šalies poetų Justino Marcinkevičiaus dviejų dalių dramą poemą „Mindaugas“.

Mindaugo asmenį, valdovo vaizdinį ir valstybės pamatų kūrimo istoriją atskleidžia jaunos kartos režisierės Marijos Simonos suburta komanda, iš visos Lietuvos, savaip interpretuojanti jau klasika tapusį J. Marcinkevičiaus kūrinį. Naujajame „Mindaugas“ pastatyme susipins baletas, vizualios projekcijos (autorius Rimas Sakalauskas), įspūdingas apšvietimas (Mantas Bartusevičius) ir specialiai šiam pastatymui kurta muzika (Komp. Mykolas Natalevičius).


Šis „Mindaugas“ – aktyvus, judrus, vizualus, plastiškas ir temperamentingas. Poema buvo rašoma sovietinės priespaudos metais (1968). Tai reiškia, kad J. Marcinkevičius negalėjo rašyti taip, kaip nori. O tai itin jaučiama poemoje. Tekstas rašytas konservatyviai, neišsišokant, atsargiai. Norisi išlaisvinti J. Marcinkevičiaus tekste įstrigusius veiksmus, kurių rašytojas negalėjo sau leisti realizuoti, tačiau diplomatiškai laikantis genialaus teksto pagrindo. Autorius negalėjo perlenkti lazdos, nes tuometė valdžia būtų uždraudusi realizuoti kūrinį. Todėl, projekto kūrybinė komanda, statydama šį spektaklį, norėjo atskleisti teisybę, kuri poemoje be galo jaučiama „tarp eilučių“, herojų santykiuose ir poelgiuose. Pasak režisierės, spektaklio tikslas – pritraukti jaunają žiūrovų kartą. J. Marcinkevičiaus poemos herojai – brandūs 50-60 metų vyrai, bet Marija Simona  nusprendė suburti jauną artistų komandą. Spektaklyje vaidmenis kuria 14 jaunų vyrų ir viena moteris – Morta (Aleksandra Metalnikova). Projekte taip pat šoka profesionalūs Baltijos baleto teatro šokėjai.

Spektaklio pagrindiniu scenografijos štrichu bus mobilūs raudoni laiptai, vedantys į dangų, karūną, šlovę, teisybę (Scenografas Erlandas Smolskas). Režisierė atskleidžia, kad pagrindinė dekoracija bus daugiafunkcė. Didingi laiptai taps ne tik sostu, bet ir vargonais. Spektaklio scenografijai išskirtinumo suteiks specialiai kuriamos vaizdo instaliacijos. Su daugkartiniu projektų partneriu Rimu Sakalausku , Marija visada ieško simbolio dramaturgijoje, jį pateikiant įspūdingai, šiuolaikiškai, suprantamai ir vizualiai patraukliai, ypač šių laikų jaunajai kartai. Moderniam spektakliui muziką kuria kompozitorius Mykolas Natalevičius, kurio kūryboje susilieja folkloras ir vargonų elektroninės sintezės. Nepaisant modernaus artistų apdaro, spektaklio režisierė stengiasi laikytis J. Marcinkevičiaus parašytos poemos kontūrų. Žiūrovai išvys pilną kūrinį, kurio tematika aktuali ir šiomis dienomis. „Spektaklis byloja apie mūsų laikų aktualijas. Dabar mes, kaip XIII amžiaus lietuviai, susiskaldę po savo pilaites, žemeles, nedrįstame jungtis, vienytis. Nors ir baisiais būdais, bet Mindaugas mėgino visą Lietuvą sujungti. Ar jam pavyko? Manau, kad taip. Kronikose daug kur rašoma, kad lietuviai – be galo kantri, stipri, galinga ir kovinga tauta. Noriu, kad šis spektaklis įkvėptų „instagramerių“ ir „tiktokininkų” kartą būti ryžtingesnę, ne paliegusią. Noriu, kad vienytumės ir kovotume už Lietuvą – tokią, kokią norėjo matyti Mindaugas, kokią norime ją matyti mes dabar bei mūsų vaikų ateityje“, – sakė spektaklio režisierė.

Režisierė, choreografė: Marija Simona Smolskienė
Autorius: Justinas Marcinkevičius
Kompozitorius: Mykolas Natalevičius
Video projekcijų autorius: Rimas Sakalauskas
Scenografas, kostiumų autorius: Erlandas Smolskas
Apšvietimo autorius: Mantas Bartusevičius
Atlikėjai: Šarūnas Datenis, Aleksandra Metalnikova, Martynas Vaidotas, Telman Ragimov, Mindaugas Ancevičius, Aleksandras Kleinas,  Igoris Abramovičius, Karolis Legenis, Mantas Barvičius, Danielius Voinovas, Pijus Ožalas, Jonas Kertenis, Svajūnas Valiūnas, Simonas Laukaitis.

Renginys Data / Laikas Renginio vieta Kaina  
Dramos šokio spektaklis MINDAUGAS. J. Marcinkevičiaus 95 metų jubiliejaus proga A 2025-04-01 18:30 Kauno kultūros centro Girstučio padalinys, Kaunas 14.63 - 50.00
Renginys Dramos šokio spektaklis MINDAUGAS. J. Marcinkevičiaus 95 metų jubiliejaus proga
Data / Laikas A 2025-04-01 18:30
Renginio vieta Kauno kultūros centro Girstučio padalinys, Kaunas
Kaina 14.63 - 50.00
Svarbi informacija

Perkant 10 ir daugiau bilietų galite kreiptis: vipklientai@bilietai.lt

Durys atidaromos: 30min iki renginio
Renginio trukmė: 1:00
Pertraukos: nėra
Renginio kalba: lietuvių
Vaikai įleidžiami nemokamai: ne
Amžiaus cenzas: N-5
Nuolaidos: 15% nuolaida - studentai, moksleiviai, senjorai, neįgaliejį


Renginio organizatorius prisiima atsakomybę dėl renginio ir jo kokybės. Bilietai nekeičiami ir pinigai už juos negrąžinami (įskaitant atvejį, kai neapsilankoma renginyje). Renginį atšaukus ar nukėlus, dėl bilietų ir pinigų grąžinimo sprendimą priima ir už pinigų grąžinimą, nuostolių atlyginimą atsako organizatorius. Bilietų platintojas veikia tik kaip atsiskleidęs tarpininkas, todėl neatsako už pinigų grąžinimą, nuostolių atlyginimą. Dėl pinigų grąžinimo kreiptis reikia į renginio organizatorių. Daugiau informacijos apie bilietų grąžinimus rasite „Vartotojų taisyklėse“ čia.

Renginio vieta
Organizatorius
Baltijos Baleto Teatras, VšĮ
Baltijos Baleto Teatras, VšĮ
Birutės g 2 Vilnius
info@balticballet.com / +37067078120
Įmonės kodas: 303162430
PVM kodas ND
Renginys Dramos šokio spektaklis MINDAUGAS. J. Marcinkevičiaus 95 metų jubiliejaus proga
Data / Laikas A 2025-04-01 18:30
Renginio vieta Kauno kultūros centro Girstučio padalinys, Kaunas
Kaina 14.63 - 50.00
Tas pats organizatorius Ta pati renginio vieta
Pirkti bilietą Baletas vaikams ''SALDAINIŲ FĖJOS'' (Šiauliai) Baletas vaikams ''SALDAINIŲ FĖJOS'' (Šiauliai) Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Šiauliai
Pirkti bilietą Baletas KARMEN (Šiauliai) Baletas KARMEN (Šiauliai) Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Šiauliai
Pirkti bilietą Baletas vaikams ''SALDAINIŲ FĖJOS'' (Marijampolė) Baletas vaikams ''SALDAINIŲ FĖJOS'' (Marijampolė) Marijampolės kultūros centras, Marijampolė
Pirkti bilietą Baletas KARMEN (Marijampolė) Baletas KARMEN (Marijampolė) Marijampolės kultūros centras, Marijampolė
Paieška nedavė rezultatų
Loading...
Perkrauti